Cameleonul are o caracteristică deosebită pentru care îl admirăm. El își schimbă culoarea în funcție de mediu. Jos pe iarba proaspătă, pielea lui devine un verde deosebit de frumos. Pe scoarța copacului, devine maroniu spre gri închis. Dumnezeu a dotat animalele cu îmbrăcămintea potrivită ca să nu iasă în evidență și să nu devină pradă ușoară. Este ceva normal ca și noi oamenii să ne adaptăm, să ne conformăm mediului în care trăim. Dar, creștinii, urmași ai lui Cristos, sunt făpturi noi care nu se conformează, valorilor decăzute ale societății. Dimpotrivă valorile noastre lăuntrice, valori cu care am fost îmbrăcați de Isus Cristos prin nașterea din nou de care ne-a făcut parte, sunt din altă lume. Valorile cerești vor fi întotdeauna în contrast cu cele lumești și de aceea vom fi într-o luptă continuă.

A început școala. În școală veți fi presați să vă conformați valorilor profesorilor, colegilor sau manualelor școlare. Nu toți și nu toate sunt bune. Creștinii de altă dată au suferit și s-au jertfit ca voi și noi toți să avem libertate politică, de credință și de exprimare. Să nu uitați lucrul acesta. Dacă altă dată creștinii sub regimul comunist, bunicii voștri au fost persecutați, astăzi persecuția și batjocora îmbracă forme diferite, dar presiunea la compromis și conformare este la fel de perversă. Puțini sunt cei ce scapă.

Creștinul este liber doar în Cristos, fără de El, acesta devine rob păcatului și compromisului. Nu fiți ca și cameleonul din exemplul dat. Nu vă adaptați la păcate și compromise, la întinare morală. Nu renunțați la credința scumpă primită în dar din partea lui Dumnezeu doar pentru a fi pe placul prietenilor, prietenelor sau profesorilor.

Îmi aduc aminte de cuvintele unei fete fecioare adresate prietenei sale care punea presiuni asupra ei să facă sex cu un băiat: „Draga mea, eu ca tine pot deveni oricând, dar tu ca mine niciodată.” A fost directă, calmă și fermă, și a avut dreptate.

A fi sau a nu fi cameleon asta este provocarea pe care o vei avea în fiecare zi la școală sau în societate. Ce vei alege? Ce valori cultivi în viața ta zilnică? Care sunt prietenii cu care îți petreci timpul și care te influențează?

Mă rog ca Dumnezeu să-ți dea înțelepciune, curaj și un an școlar plin de succese și dezvoltare pe toate planurile.

Cu drag,

Cornel