Cine s-ar fi gândit că excursiile sau ieșirile în natura vor deveni element de terapie și parte a tratamentului recomandat pentru adulții sau chiar copii care sunt stresați în secolul XXI?

Încă începând cu anul 2018 doctori din Scoția au început să prescrie în mod oficial ca modalitate de tratament terapeutic: natura – ieșirea în natură, sau așa numita „nature therapy” (Fleischer, 2018).

În 2019 această practică s-a răspândit în peste 34 de state din SUA studiile științifice demonstrând beneficiile ieșirilor în natură, și anume: reducerea stresului, a anxietății, reducerea comportamentului agresiv și a stărilor depresive (Murdoch, 2020).

Cel mai nou concept despre efectul terapeutic al naturii asupra stării mentale și fizice a omului este acela de „natura ca medicament”. Conform World Leisure Organization aceasta a început să fie o mișcare de mari proporții în America, Australia și Mexic. Sute de studii de cercetare arată beneficiile naturii asupra sănătății mentale și fizice a omului prin:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Reducerea anxietății
  • Creșterea stării de bine

Odată cu creșterea numărului de dispozitive electronice (inclusiv digitale) a crescut și numărul de ore pe care o persoana îl petrece în medie în fața ecranelor la peste 8 ore pe zi. Efectele sedentarismului se răsfrâng asupra stării fizice și psihice ale acestor persoane care nu mai au activitate fizică. Această abordare a medicilor de a prescrie „natura” pacienților vine din cauza creșterii numărului de boli cronice, printre care amintim: diabet, anxietate, depresie, obezitate, creșterea tensiunii arteriale (World Leisure Organization, 2020).

Ce facem noi?

Ei bine echipa Fundației Poarta Bucuriei organizează de mai bine de 20 de ani tabere pentru copii și tineri dezavantajați sau nevoiași pentru a se bucura de natură și de beneficiile ei într-un cadru organizat și sigur, dar care să le ofere bucuria copilăriei.  Mai mult decât atât, cadrul prietenos și informal în care se află le permite acestora să pună întrebări și să aibă discuții profunde despre viață, creație și Dumnezeu.

Activitățile pe care le pregătim pentru copii în fiecare an sunt foarte diverse și fiecare are un scop educațional și recreațional prin care nădăjduim să contribuim la dezvoltarea lor armonioasă din punct de vedere emoțional, fizic și spiritual.

În vara anului 2021, acestea sunt locațiile prevăzute pentru taberele sau excursiile de zi ale copiilor și tinerilor cu care lucrăm:

1. Happy Land Adventure Park / Izvorul Minunilor (Stana de Vale)

Scopul: Sprijinirea participanților în a-și depăși limitele, a-și învinge fricile și a dezvolta un comportament adecvat în societate.

2. Green Codru

Scopul: Prin această activitate intenționăm să-i încurajăm pe beneficiari să se apropie de natură, să acumuleze cunoștințe despre mediul înconjurător și să învețe să-l protejeze. Tinerii vor avea ocazia sa vadă și să interacționeze cu păsări și animale sălbatice aflate în mediul lor natural.

3. Master Adventure – Rafting

Scopul: Pe lângă detașarea de cotidian, prin această activitate se urmărește dezvoltarea capacității de muncă în echipă și relaționare bazată pe încredere față de coechipieri.

4. Master Adventure – Via Ferrata

Scopul: Dezvoltarea unui comportament responsabil și a unor abilități de gestionare a situațiilor riscante.

Cine sunt cei pe care îi ajutăm?

Sunt copii și tineri dezavantajați din județul Bihor cu care lucrăm pe parcursul întregului an.  Unii dintre ei nu au parte de un loc pe care să-l numească „acasă” sau de o familie în care să se simtă protejați și în siguranță. Alții, se află marginalizați de societate și de prejudecățile celor din jurul lor, din cauza sărăciei, a situației materiale, culturale sau sociale în care se află.

Unii din acești copii au familii și părinți, care sunt și ei vulnerabili și dezavantajați având nevoie de susținere, suport sau de o mână de ajutor pentru a depăși dificultățile vieții.

De ce le oferim tinerilor taberele de zi?

Ieșirile în natură sunt întotdeauna motiv de bucurie, pentru că acestea reprezintă un timp de inspirație, recreere și creare de amintiri de neuitat. Este momentul copiilor de a-și trăi bucuria fără teamă în mijlocul naturii, de a râde din toată inima și a alerga plini de energie. Este momentul în care ei știu că cineva are grijă de ei!

Pentru noi, excursiile de zi, sunt momentul în care dăruim fără să așteptăm ceva în schimb, este momentul în care arătăm că ne pasă de toți copiii și tinerii din comunitatea în care trăim.

Le mulțumim tuturor celor care ne vin în ajutor în fiecare an și fac aceste acțiuni posibile.

Mulțumim familiilor și angajaților din diferite companii și organizații din Oradea sau alte localități apropiate care vin în sprijinul nostru și al copiilor!

Ne bucurăm că sunteți alături de noi pe drumul generozității!

Surse

Fleischer E. (2018, 12 octombrie). Scottish doctors can now prescribe nature tu their patients. Big Think. Disponibil la: Scottish doctors can now prescribe nature to their patients – Big Think. Accesat 1 iulie 2021.

Murdoch D. (2020). US doctors are prescribing nature in 34 states. Nature connection guide. Disponibil la: https://natureconnectionguide.com/us-doctors-are-prescribing-nature-in-34-states/. Accesat 1 iulie 2021.

World Leisure Organization (2020, 2 martie). Park Rx America participates in research on the health outcomes of medical prescriptions to visit parks. Disponibil la: https://www.worldleisure.org/park-rx-america-participates-in-research-on-the-health-outcomes-of-medical-prescriptions-to-visit-parks/. Accesat 1 iulie 2021.