Dacă am învățat ceva în anul 2020 este că dacă nu avem grijă de noi, nu putem să avem grijă de cei din jurul nostru. Această lecție este valabilă atât în plan personal, familial, dar și pe plan profesional, cultural, social.
Responsabilizarea personală a devenit un laitmotiv pe perioada pandemiei, nu doar pentru un anumit segment al populației, pentru un oraș anume sau pentru o țară, ci pentru întreaga omenire. Modul în care te porți și ceea ce porți poate avea și are efecte asupra celor din jurul tău, unele pozitive, iar altele negative.
Și în asistență socială scopul ajutorării este de a responsabiliza persoana ajutată până ajunge la stadiul de independență, reușind astfel să aibă grijă de propriile nevoi. Dar, nu toți reușesc să întrerupă ciclul sărăciei, al abandonului școlar, al neputinței, al obiceiurilor distructive etc.
Am văzut cu toții ce înseamnă să fii prins într-un lanț al vulnerabilității provocate de o pandemie nemiloasă față de oameni de orice statul social, politic sau cultural. Și am văzut că atunci când ești vulnerabil ai nevoie de ajutor, ai nevoie de oameni în jurul tău, ai nevoie de o comunitate care să te susțină.
În anul 2021 ai oportunitatea să ai mai mare grijă de tine și de cei din casa, familia și comunitatea ta.
Ai ocazia să fii mai generos și mai responsabil față de tine și față de cei din jurul tău.
La nivel mondial cele mai generoase țări în activitatea de caritate nu sunt neaparat și cele mai bogate țări din lume. Conform World Giving Index 2019 realizat de organizația Charities Aid Foundation primele 3 locuri sunt deținute de SUA, Myanmar și Noua Zeelandă. Deși România nu se află printre locurile fruntașe în acest clasament, cele 3 acțiuni caritabile menționate în sondaj sunt la îndemâna oricărui om:
- Să ajuți un străin sau pe cineva de care știi că are nevoie de ajutor
- Să donezi bani unei organizații caritabile
- Să fii voluntar în cadrul unei organizații (Charities Aid Foundation, 2019)
Dacă încă te gândești că nu ai resursele necesare pentru a ajuta pe cineva din comunitatea în care trăiești, începe anul făcând un bine. Începe cu o fapta bună, începe printr-un gând bun față de tine, față de familia și vecinii tăi și vei vedea că în curând orizontul tău se va extinde.
Fii generos…având în primul rând gânduri bune!
Surse:
Charities Aid Foundation (2019). CAF World Giving Index 10th Edition, 2019 Publications. Disponibil la: https://www.cafonline.org/about-us/publications/2019-publications/caf-world-giving-index-10th-edition. Accesat online: 11 Ianuarie 2021.
Statista (n.d.). Top 20 countries in the World Giving Index in 2019. Disponibil la: https://www.statista.com/statistics/283351/top-20-countries-world-giving-index/. Accesat online: 8 Ianuarie 2021.